En råvara, Kapris av Annina Rabe
Akt Förlag satsar på ny matserie, En råvara, med kockar och matkunniga
Första omgången i serien, En råvara, består av 5 mathäften – Ingefära, Kapris, Lamm, Lök och Smör – med lika många matkunniga: Siri Barje, Charlotte Birnbaum, Karin Fransson, Susanne Jonsson och Annina Rabe, som samtliga har vitt skilda ingångar till mat. Var och en av de 5 medverkande bjuder på varsitt häfte med 10 recept för just sin råvara, som de valt helt fritt. Utöver recepten skriver de en kortare text om sin råvara, det kan vara i form av ett förord eller kåseri. Recepten är en blandning av för-, huvud- och efterrätter. I serien, En råvara, ingår också: Ingefära, Lamm, Lök och Smör.
Med En råvara vill Akt Förlag komplettera de fina omfångsrika kokböckerna med det mindre formatet, som lätt kan plockas fram i vardagen, packas med till landet eller ges istället för vinflaskan på en middag – den perfekta presentboken och till den egna receptsamlingen. I serien, En råvara, ingår: Ingefära, Kapris, Lamm, Lök och Smör. Varje mathäfte är försedd med klamrar som gör de lätta att samla i en pärm.
Annina Rabe (f. 1963), är kulturskribent och litteraturkritiker. Hon medverkar regelbundet på Expressens kultursida och i P1. 2020 gav hon ut boken ”Kris, kalas och kolhydrater: recept och berättelser för goda och dåliga dagar” tillsammans med Anna Hellsten.